Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

FAQ

Här hittar du vanliga frågor som berör allt inom ämnet ögon.

Annons

Vanliga frågor

Här får du svar på de vanligaste frågorna som berör ögon.

Ingen som har genomgått en ögonoperation har blivit blind. Det finns alltid risker med ögonoperationer och om något skulle gå fel så går det oftast att åtgärda.

Läs mer om ögonoperationer

Synbortfall / synfältsbortfall innebär att vissa delar av synfältet på ena eller båda ögonen försvinner. Det resulterar i att ögat/ögonen inte kan se helt och hållet, något som kan uppstå efter bland annat en stroke.

En ögonoperation är oftast dyrare men kan ses som en investering i sig själv. Ögonlaseropertioner ligger oftast mellan 20 000 – 35 000 SEK.

Läs mer om ögonoperationer

Det varierar från klinik till klinik. Vissa ögonkliniker erbjuder gratis förundersökning medan andra tar betalt upp till cirka 1000 kronor.

Läs mer om förundersökningar

Det finns flera olika anledningar till varför en person kan få ryckningar i ögat. Några av dem kan bero på stress eller trötthet, olika medicinska tillstånd såsom en inflammation i ögat eller en obalans i elektrolyterna i kroppen.

Läs mer om ryckningar i ögat

Ögat är gjort av en mängd olika delar som samarbetar för att tillåta oss att se. Ögats yttre delar inkluderar ögonlocken, ögonfransarna och ögonbrynen. Ögongloben, som är den runda delen av ögat, är omgiven av en muskulär kapsel som hjälper till att röra ögat i olika riktningar. Ögongloben i sig innehåller lins, regnbågshinna, näthinna, pupill, hornhinna, gula fläcken med mera.

Läs mer om ögats anatomi

Ögonhälsa handlar om att se till att dina ögon mår bra och att du har god syn. God ögonhälsa innebär att du genomgår synundersökningar med jämna mellanrum för att upptäcka eventuella problem med ögonen i ett tidigt skede och att du tar hand om dem på ett lämpligt sätt.

Läs mer om ögonhälsa

Beroende på vilken ögonoperation du ska genomgå så skiljer sig resultatet. Synfel som korrigeras med ögonlaser kräver oftast inga glasögon efteråt. Men i fall där du opereras för exempelvis grå starr så kan du istället behöva glasögon som ett komplement.

Läs mer om ögonoperationer

När du genomgår en ögonoperation får du lokalbedövning som innebär att du inte känner någon smärta. Dagarna efter operationen kan du uppleva irritation och värk i ögat men det gäller endast vissa operationsmetoder. Generellt sätt så är en ögonoperation smärtfri och enkel att genomgöra.

Läs mer om ögonoperationer
Annons