Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

SMILE

Här hittar du allt du behöver veta om SMILE.

Annons

Vad är ReLEx SMILE?

ReLEx SMILE är en modern ögonlaserteknik och står för Refractive Lenticule Extraction (ReLEx) Small Incision Lenticule Extraction (SMILE). Det är en effektiv och snabb metod som kräver minimalt ingrepp med ett bra resultat. Operationsmetoden passar dig som vill korrigera närsynthet, astigmatism eller en kombination av båda synfelen.

ReLEx SMILE ögonlaser

Hur fungerar ReLEx SMILE?

Innan en ögonlaseroperation med SMILE utförs en noggrann förundersökning för att undersöka eventuella komplikationer som kan hindra operationen. Ögonläkaren gör även en synundersökning för att säkerställa vilket synfel som ska korrigeras. SMILE passar än så länge endast för närsynthet samt astigmatism, och därmed inte översynthet.

Före operationen tillförs bedövande droppar i ögat samt en klämma som håller ögat öppet. För att hålla ögat fokuserat används en vakuumsug för att hålla det på plats samt att ögat ska fokusera på en blinkande punkt under operationen. Patienten upplever inget synbortfall under SMILE-operationen.

SMILE använder sig av ett avancerat lasersystem som kallas Femto-sekund med mycket hög precision. Hela operationen sker i ett steg där lasern skapar en mindre linsformad bit av hornhinnans vävnad, som kallas lentikel, som sedan plockas ut ur ögat genom ett mindre snitt på 2-4 mm i ögats främre del. Detta ingrepp omformar på så sätt hornhinnan och åtgärdar synfelet. Hela operationen tar mindre än 1 minut.

Hornhinnans yttre lager plockas inte bort under operationen (något som andra lasermetoder gör) utan det görs endast ett litet snitt i ögats yta.

Efter operationen

Ingreppet har en väldigt kort läkningstid i och med det lilla snittet. De flesta patienter upplever en bra syn redan dagen efter operationen och kan därmed återgå till att exempelvis köra bil eller att arbeta. Ögats syn fortsätter att utvecklas till det bättre i flera dagar därpå, så om du inte upplever bra syn första dagen så kommer det förmodligen bli bättre de närmsta dagarna.

Vad finns det för risker med ReLEx SMILE?

I och med det snabba ingreppet som endast berör en liten del av ögat så är riskerna små för exempelvis infektion. Hela den yttre hornhinnan är i princip opåverkad av operationen. Biverkningar som torra ögon efter operationen, något som är vanligare med andra ögonlaseroperationer, är mycket ovanligt när det gäller ReLEx SMILE då hornhinnans nerver inte påverkas.

95% av alla som utför operationen behöver inga glasögon eller kontaktlinser. Vid högre ålder, från och med medelåldern, kan läsglasögon behövas.

< Tillbaka till Ögonoperation
Annons