Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Efterstarr

Här hittar du allt du behöver veta om Efterstarr.

Annons

Vad är efterstarr?

Efterstarr syftar på komplikationer som kan uppstå efter en ögonoperation i form av linsbyte. Byte av lins sker ofta vid exempelvis en gråstarrsoperation, men även för att korrigera synfel så som åldersynthet, närsynthet, översynthet etc.

Vid ett linsbyte opereras en konstgjord lins in i ögat samt en linskapsel som placeras bakom linsen och fungerar som ett stöd för den nya linsen. Efterstarr är en komplikation som uppstår vid tillväxt av celler i den kapsel som stöder den konstgjorda linsen, vilket bland annat ger en grumlig syn. Om du har efterstarr efter en ögonoperation bör du kontakta din ögonläkare för behandling.

Vilka är symtomen på efterstarr?

Symtomen på efterstarr kan variera, där några vanliga symtom kan innebära:

  • Ljuskänslighet
  • Nedsatt syn
  • Dimmig eller grumlig syn
  • Svagare konturer
  • Symtom som påminner om grå starr

Symtomen kan uppstå några veckor efter en behandling men kan även dröja upp till flera år innan de uppstår.

Hur behandlar man efterstarr?

Behandling av efterstarr utförs med hjälp av en så kallad YAG-laser. En YAG-laserbehandling för efterstarr innebär att den grumliga hinnan tas bort eller ”poleras” bort. Laserbehandlingen är både snabb och enkel och kan utföras på en ögonklinik eller ett sjukhus.

Efter behandlingen kan det vara nödvändigt att använda ögondroppar eller salvor för att lindra eventuella symtom, till exempel röda ögon eller klåda. Det är viktigt att du följer den behandling som din ögonläkare har ordinerat och att du regelbundet besöker din ögonläkare för att säkerställa att behandlingen fungerar som den ska.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons