Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Syntest hemma

Här hittar du allt du behöver veta om Syntest hemma.

Hur gör man ett syntest hemma?

Det finns en rad olika sätt att göra ett syntest hemma, men det är viktigt att komma ihåg att det inte kan ersätta en professionell synundersökning hos en ögonläkare eller optiker. En professionell synundersökning kan ge en mer noggrann och detaljerad bild av dina synförhållanden och hjälpa ögonläkaren att ge rätt behandling och råd.

syntest hemma

Här är några tips på hur du kan göra ett syntest hemma:

  1. Låt en annan person hålla upp fingret eller en penna på en armlängds avstånd där du försöker följa föremålet med ögonen utan att röra huvudet. Om du har svårt att följa föremålet kan det vara ett tecken på synfel.
  2. Prova att läsa en bok eller tidning med olika avstånd. Om du har svårt att läsa nära föremål kan det vara ett tecken på presbyopi eller översynthet. Om du istället ser dåligt på långt håll kan det vara ett tecken på närsynthet.
  3. Använd en så kallad syntavla (snellen) för att mäta synstyrka. Detta är en tavla med olika stora bokstäver på som du ska tyda från ett viss avstånd. Ju mindre bokstäver du kan läsa, desto bättre syn har du.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tester bara ger en ungefärlig indikation på om du har synfel och inte kan ersätta en professionell synundersökning. Om du misstänker att du har synfel bör du rådfråga en ögonläkare för en mer noggrann undersökning och rådgivning.

Vad gör man om man har dålig syn?

Om du gjort ett syntest hemma, genom att exempelvis läsa en bok från olika avstånd där du upptäckt att du ser dåligt på ett viss avstånd, så rekommenderar vi att du bokar en synundersökning hos en ögonläkare eller optiker. För att hitta det bästa hjälpmedlet för just ditt synfel så behövs en detaljerad undersökning för att du ska få rätt styrka på exempelvis ett par glasögon eller linser.

Om du behöver hjälp med var du ska vända dig så hittar du olika alternativ här.

< Tillbaka till Synundersökning