Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Syntest hemma

Här hittar du allt du behöver veta om Syntest hemma.

Annons

Hur gör man ett syntest hemma?

Det finns en rad olika sätt att göra ett syntest hemma, men det är viktigt att komma ihåg att det inte kan ersätta en professionell synundersökning hos en ögonläkare eller optiker. En professionell synundersökning kan ge en mer noggrann och detaljerad bild av dina synförhållanden och hjälpa ögonläkaren att ge rätt behandling och råd.

syntest hemma

Här är några tips på hur du kan göra ett syntest hemma:

 1. Låt en annan person hålla upp fingret eller en penna på en armlängds avstånd där du försöker följa föremålet med ögonen utan att röra huvudet. Om du har svårt att följa föremålet kan det vara ett tecken på synfel.
 2. Prova att läsa en bok eller tidning med olika avstånd. Om du har svårt att läsa nära föremål kan det vara ett tecken på presbyopi eller översynthet. Om du istället ser dåligt på långt håll kan det vara ett tecken på närsynthet.
 3. Använd en så kallad syntavla (snellen) för att mäta synstyrka. Detta är en tavla med olika stora bokstäver på som du ska tyda från ett viss avstånd. Ju mindre bokstäver du kan läsa, desto bättre syn har du.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa tester bara ger en ungefärlig indikation på om du har synfel och inte kan ersätta en professionell synundersökning. Om du misstänker att du har synfel bör du rådfråga en ögonläkare för en mer noggrann undersökning och rådgivning.

Kan man göra syntest på nätet?

Det finns flera webbplatser och tjänster online där du kan göra syntester, även kallat synskärpetest. Dessa tester är dock inte lika noggranna som att gå till en optiker eller ögonläkare, men kan ge en indikation på om du behöver korrigera din syn med glasögon eller kontaktlinser.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa online-tester inte är lika noggranna som professionella syntester utförda av optiker eller ögonläkare och bör inte användas som ersättning för en riktig synundersökning. Om du misstänker att du har synproblem eller om det är dags för en rutinmässig synkontroll, är det bäst att boka tid hos en optiker för en professionell undersökning.

Vad gör man om man har dålig syn?

Om du gjort ett syntest hemma, genom att exempelvis läsa en bok från olika avstånd där du upptäckt att du ser dåligt på ett viss avstånd, så rekommenderar vi att du bokar en synundersökning hos en ögonläkare eller optiker. För att hitta det bästa hjälpmedlet för just ditt synfel så behövs en detaljerad undersökning för att du ska få rätt styrka på exempelvis ett par glasögon eller linser.

Om du behöver hjälp med var du ska vända dig så hittar du olika alternativ här.

Hur vet jag vilket synfel jag har?

För att få en korrekt diagnos av ditt synfel bör du boka en tid hos en optiker eller ögonläkare som kan utföra en professionell synundersökning. Optikern eller ögonläkaren kommer att använda olika metoder och instrument för att fastställa ditt synfel och rekommendera lämplig behandling.

Några vanliga synfel inkluderar:

 • Närsynthet (myopi): Om du har svårt att se objekt på långt håll men kan se bra på nära håll, kan du vara närsynt. Detta beror ofta på att ögat är för långt eller hornhinnan för böjd, vilket gör att ljusstrålarna fokuserar framför näthinnan i stället för direkt på den.
  Läs mer om närsynthet
 • Översynthet (hyperopi): Om du har svårt att se objekt på nära håll men kan se bra på långt håll, kan du vara översynt. Detta beror vanligtvis på att ögat är för kort eller hornhinnan för platt, vilket gör att ljusstrålarna fokuserar bakom näthinnan i stället för direkt på den.
  Läs mer om översynthet
 • Astigmatism: Om du har suddig eller förvrängd syn på både långt och nära håll kan du ha astigmatism. Detta beror på en oregelbunden form hos hornhinnan eller linsen, vilket gör att ljusstrålarna inte fokuserar på en enda punkt på näthinnan.
  Läs mer om astigmatism
 • Ålderssynthet (presbyopi): Om du har svårt att läsa eller se små detaljer på nära håll efter att du har fyllt 40 år, kan du ha ålderssynthet. Detta beror på att linsens flexibilitet minskar med åldern, vilket gör det svårare att fokusera på närliggande objekt.
  Läs mer om ålderssynthet

Efter en professionell synundersökning kommer optikern eller ögonläkaren att ge dig en recept för glasögon eller kontaktlinser, om det behövs, för att korrigera ditt synfel.

< Tillbaka till Synundersökning
Annons