Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Astigmatism

Här hittar du allt du behöver veta om Astigmatism.

Annons

Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett vanligt förekommande synfel och är helt ofarligt. Synfel grundar i att hornhinna, eller ögonlinsen, kupar sig på ett sätt som gör att ljuset inte bryts ihop till en skarp punkt på näthinnan utan hamnar fel i ögat som i sin tur påverkar synen. Detta resulterar i att du får en suddig syn och det blir ansträngande för ögat. De som har astigmatism har oftast det i samband med närsynthet eller översynthet. Synfelet astigmatism kan hanteras genom hjälpmedel som kontaktlinser eller glasögon för bättre syn. Det finns också möjlighet att operera bort det med hjälp av en ögonoperation.

Hur uppstår astigmatism?

Allt i din omgivning reflekterar ljus från antingen solen, lampor eller liknande ljuskällor. Detta ljus gör att vi kan se och uppfatta vår omgivning med ögonen. För att få en skarp syn behöver ljuset komma in i ögat på rätt sätt genom att fokuseras på rätt punkt i ögat, dvs den behöver träffa gula fläcken i hornhinnan. För att detta ska ske på rätt sätt behöver hornhinnan vara rund. Den runda formen böjer ljuset så att det fokuseras rätt och träffar gula fläcken. Detta resulterar i att du får en skarp synbild. 

Om du har astigmatism har du istället en hornhinna som är ojämn och som bryter ljuset på fel sätt. Ljuset träffar då inte gula fläcken på det sätt som det ska göra vilket resulterar i att du får en suddig syn. Astigmatism kan vara ärftlig, grunda i en störning i ögats utveckling eller kan uppstå efter någon form av skada i ögat. 

Den ojämna hornhinnan kan förändras över tid vilket kan leda till att suddigheten antingen ökar eller minskar.

Hur märker man av synfelet?

Astigmatism kan upptäckas genom att din omgivning blir suddig och att du får anstränga ögonen väldigt mycket för att se skarpt.

Det kan också märkas av genom att du känner dig yr och har huvudvärk. Ögonen blir lätt trötta när du koncentrerar dig på olika saker och du kisar ofta med ögonen för att se bättre. Dina ögon belastas väldigt mycket av astigmatism och hjärnan försöker hela tiden skapa en skarpare syn utan att lyckas. Denna belastning leder då lätt till huvudvärk eller yrsel.

Hur behandlar man astigmatism?

För att hjälpa dina ögon att se skarpare och förhindra ögats belastning finns olika hjälpmedel så som glasögon eller kontaktlinser. Dessa hjälpmedel fungerar väldigt bra men botar inte problemet.

Ett annat alternativ är att operera bort astigmatismen med ögonlaser eller linsbyte. En sådan operationen går väldigt snabbt och är smärtfri med kort läkningsprocess. När ögat sedan har läkt har du istället en rund hornhinna och en skarp syn.

Här på vår hemsida kan du läsa mer om olika operationstekniker och hur de löser synfel som astigmatism.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons