Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Progressiva linser

Här hittar du allt du behöver veta om Progressiva linser.

Annons

Vad är progressiva linser?

Progressiva linser, även kända som multifokala linser, är ett linser som används för att korrigera presbyopi, vilket är en åldersrelaterad försämring av närsynthet. Presbyopi orsakar att det blir svårare att se nära föremål och läsa, och kan uppstå hos personer som är 40 år eller äldre.

Progressiva linser har en gradvis ökande styrka från toppen till botten, så att de kan hjälpa användaren att se väl på olika avstånd. Detta gör att användaren inte behöver byta glasögon för att se på olika avstånd, såsom att byta från läsglasögon till vanliga glasögon.

Hur bra är progressiva linser?

Progressiva kontaktlinser är ett bra alternativ för många personer som behöver korrigera synfel såsom presbyopi (åldersrelaterad försämring av närsynthet). De kan ge en friare känsla än glasögon, eftersom de inte sitter på näsan eller omgivande områden, och ger också en mer naturlig synfältsvinkel.

Det finns dock viktigt att notera att progressiva linser kan vara svårare att vänja sig vid än progressiva glasögon, och kan också vara mer känsliga för fukt och damm. De kan också vara dyrare än progressiva glasögon.

Det är viktigt att följa instruktioner från din optiker och använda samt sköta linserna på rätt sätt för att undvika eventuella problem. Det är också viktigt att besöka optikern regelbundet för att se till att linserna fungerar som de ska och att ögonen håller sig friska.

Är progressiva kontaktlinser bättre än progressiva glasögon?

Det finns för- och nackdelar med både progressiva glasögon och progressiva kontaktlinser. Vad som passar bäst för en person kan bero på olika faktorer, inklusive personliga preferenser, synbehov och livsstil. Här är några fördelar och nackdelar med båda alternativen:

Fördelar med progressiva glasögon:

 • De är lätta och bekväma att använda
 • De är lättare att vänja sig vid än progressiva kontaktlinser
 • De är billigare än progressiva kontaktlinser

Fördelar med progressiva kontaktlinser:

 • De ger en friare känsla än glasögon, eftersom de inte sitter på näsan eller omgivande områden
 • De ger en mer naturlig synfältsvinkel än glasögon
 • De kan vara mer bekväma att använda vid sport och andra fysiska aktiviteter

Nackdelar med progressiva glasögon:

 • De kan vara svåra att använda vid sport och andra fysiska aktiviteter
 • De kan lätt bli smutsiga eller fuktiga
 • De kan vara svåra att använda i fuktiga eller dammiga miljöer

Nackdelar med progressiva kontaktlinser:

 • De kan vara svårare att vänja sig vid än progressiva glasögon
 • De kan vara mer känsliga för fukt och damm
 • De kan vara dyrare än progressiva glasögon

I slutändan är det viktigt att välja det alternativ som passar bäst för en person och deras synbehov. Det kan vara en bra idé att pröva båda alternativen och se vilket som känns mest bekvämt och ger bäst syn. Det kan också vara en bra idé att rådfråga en ögonläkare eller optiker för att få råd och rekommendationer.

Vad kostar progressiva kontaktlinser?

Priset på progressiva kontaktlinser kan variera beroende på märke, styrka och andra faktorer. I allmänhet är progressiva kontaktlinser dyrare än vanliga kontaktlinser eftersom de är mer avancerade och kräver mer teknik att tillverka.

Priset på progressiva kontaktlinser kan variera från ca 250 kronor per lins och uppåt, beroende på märke och styrka. Detta är en ungefärlig prisindikation, och det är viktigt att komma ihåg att priset kan variera beroende på olika faktorer.

Det är alltid en bra idé att jämföra priser hos olika återförsäljare och att be om råd från en ögonläkare eller optiker innan man köper progressiva kontaktlinser.

< Tillbaka till Linser & Glasögon
Annons