75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Hajens och människans hornhinna är så lika att hajhornhinna kan användas vid ögonoperationer.

Synundersökning

Här hittar du allt du behöver veta om Synundersökning.

Vill du veta mer om hur en synundersökning går till?

Välkommen, vi hjälper dig. Här på Ögonoperation.se hittar du allt du behöver veta om syn- eller förundersökningar. Vi informerar dig om allt från vad du ska tänka på till vad du ska undvika.

Syn- och förundersökning

Innan du gör någon form av ögonoperation krävs en förundersökning för att veta vilken behandling som krävs och vad som ska åtgärdas. Man kan säga att ögonläkaren lägger grunden för att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Undersökning av ögat

Likt en vanlig läkarundersökning så går ögonläkaren först igenom olika sjukdomar och eventuella mediciner som patienten tar. Därefter görs en noggrann undersökning av ögat med specifik utrustning som fokuserar extra mycket på hornhinnan. Anledningen till att hornhinnan är extra viktig är för att det är hornhinnan som ska behandlas med laser eller annan operationsmetod.

Utöver hornhinnan undersöks även tjockleken på ögat samt insidan av hornhinnan för att se så att den är tillräckligt stark för en operation. Vissa ögonsjukdomar är inte lika synliga som andra och därför är en noggrann undersökning viktig för att veta hur ögat ska behandlas samt vilken operationsmetod som passar bäst.

Synundersökning

Utöver den noggranna undersökningen mäts trycket och synen på ögat för att se hur stort synfel patienten har. Till skillnad från optiker så utförs förundersökningen och synundersökningen av en ögonläkare eller en person med spetskompetens inom området. Du behöver inte oroa dig för att en felbedömning ska göras, du är i säkra händer.

Vill du veta mer om hur en ögonoperation går till och vilka metoder det finns?

På Ögonoperation.se har vi samlat all viktig information du behöver veta före, under och efter en operation. Du hittar allt du behöver veta här.