Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Keratit

Här hittar du allt du behöver veta om Keratit.

Annons

Vad är keratit?

Keratit, även kallat hornhinneinflammation, är en inflammation i ögats hornhinna som är den transparenta delen som skyddar det inre av ögat och hjälper till att fokusera ljuset.

Keratit kan orsakas av en mängd olika faktorer, bland annat via bakterier, virus eller skador på hornhinnan. Vanliga symtom på keratit kan vara ögonsmärta, röda eller rinniga ögon, nedsatt syn etc. Keratit går att behandla och innebär oftast inga permanenta skador.

Om du misstänker att du har keratit är det viktigt att undersöka ögonen hos en ögonläkare för att veta ifall du är i behov av en behandling.

Hur får man keratit?

Keratit kan orsakas av en mängd olika faktorer. Vanliga orsaker till keratit kan vara:

  • Infektioner: Keratit kan orsakas av bakterier, virus eller svampar som kan infektera hornhinnan. Herpes simplex-virus är en av de vanligaste orsakerna till keratit.
  • Skador: Någon form av skada på ögat, till exempel från ett föremål som slår ögat eller från en operation kan orsaka keratit.
  • Allergier: Ögonallergi kan orsaka inflammation i hornhinnan och leda till keratit.
  • Kemikalier: Ögonen kan skadas om de utsätts för kemikalier som innehåller lösningsmedel eller andra irriterande ämnen.
  • Överdrivet kontaktlinsbärande: överdrivet användande av kontaktlinser kan orsaka irritation och infektioner som kan leda till hornhinneinflammation.
  • Sjukdomar: Sjukdomar som exempelvis innebär nedsatt immunförsvar.
  • Torra ögon: Torra ögon under en längre period.

Risken för keratit ökar också om du har en historia av ögonproblem, till exempel grå starr eller katarakt, om du har diabetes eller om du har en immunbrist. Det är viktigt att följa god ögonhygien och att skydda dina ögon från skador, samt att undvika exponering för ämnen som irriterar ögonen.

Vilka är symtomen på keratit?

Symptomen på keratit varierar beroende på orsaken till inflammationen, men vissa vanliga symtom inkluderar:

  • Ögonsmärta: Känslig hornhinna som gör ont vid berörig eller vid starkt ljus.
  • Röda ögon: Hornhinnan kan svullna upp och bli röd på grund av inflammation.
  • Rinniga ögon: Ögonen kan producera mer vätska i tårkanalen vilket gör att det rinner mer om ögonen. Ögonen producerar generellt mer vätska vid irritation eller smärta för att försöka rengöra ögat.
  • Klåda: Ögonen kan klia och kännas obekväma.
  • Ljuskänslighet: Du kan bli mycket känslig för ljus och det kan göra ont att titta på starkt ljus eller på TV.
  • Nedsatt syn: Synförmågan kan vara försämrad på grund av inflammationen i hornhinnan vilket kan ge en suddig eller dimmig syn.
  • Symtom som påminner om ögoninflammation: Det är vanligt att du upplever liknande besvär som vid ögoninflammation.

Det är viktigt att uppmärksamma dina symptom och kontakta en ögonläkare om du misstänker att du har keratit eftersom det kan orsaka skador på ögat om det inte behandlas i tid. Ögonläkaren kan göra en undersökning av ögat, ta prov från ögat för att utesluta infektioner eller andra orsaker och ordinera lämplig behandling.

Hur behandlar man keratit?

Behandlingen för keratit beror på orsaken till inflammationen i hornhinnan. Några vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

  • Ögondroppar eller salvor: Ögondroppar eller salvor med antibiotika eller steroid kan användas för att lindra inflammationen i hornhinnan och förhindra infektioner.
  • Tabletter: Om orsaken till keratit är en infektion, kan det vara nödvändigt att ta orala mediciner för att behandla infektionen.
  • Ögonbandage: Ögonbandage kan användas för att skydda hornhinnan och förhindra ytterligare skador.
  • Laserbehandling: Vid vissa fall kan det vara nödvändigt med laserbehandling för att eliminera infektionen och åtgärda vissa skador. Vid kraftigare infektion kan man exempelvis få hornhinneärr, ärr på hornhinnan, som påverkar synen som i sin tur kan kräva laserbehandling för att korrigera.
  • Immunomodulerande behandling: Vid vissa fall kan det vara nödvändigt att behandla den underliggande orsaken till keratit som kan vara en autoimmun sjukdom.

Det är viktigt att följa instruktionerna från ögonläkaren och att gå till kontroller för att säkerställa att behandlingen fungerar som den ska, och att man kan undvika komplikationer och förbättra synen. Det är också viktigt att undvika faktorer som kan orsaka eller förvärra keratit, såsom att undvika exponering för irriterande ämnen eller att skydda ögonen från skador. Det är också viktigt att kontakta en ögonläkare om du upplever några symtom på keratit eller om du misstänker att du har keratit, eftersom det kan orsaka skador på ögat om det inte behandlas i tid.

Hur lång tid tar det för hornhinnan att läka?

Tiden det tar för hornhinnan att läka kan variera beroende på orsaken till skadan och svårighetsgraden av skadan. En mild hornhinneinflammation kan läka inom några dagar till veckor med rätt behandling. Men om skadan är svår eller orsakad av en infektion kan det ta längre tid, upp till flera månader för att läka helt och det kan också leda till permanenta skador på synen.

Det är också viktigt att notera att återhämtningstiden kan variera från person till person och kan även påverkas av andra faktorer som ögonhygien, ålder, allmänt hälsotillstånd och tidigare ögonproblem.

En kraftigare keratit kan innebära att det bildas ärr på hornhinnan, även kallat hornhinneärr. Om du får hornhinneärr så kan det innebära nedsatt syn. Nedsatt syn på grund av hornhinneärr kan åtgärdas med hjälp av ögonlaser.

Det är viktigt att följa instruktionerna från ögonläkaren och att gå till kontroller för att säkerställa att behandlingen fungerar som den ska och att man kan undvika komplikationer och förbättra synen.

Hur undviker man hornhinneinflammation?

Det är viktigt att följa god ögonhygien, att skydda dina ögon från skador och att undvika exponering för irriterande ämnen, speciellt om man använder kontaktlinser. Det är också viktigt att kontakta en ögonläkare om du upplever symtom eller om du misstänker att du har hornhinneinflammation, eftersom det kan orsaka skador på ögat om det inte behandlas i tid. Ögonläkaren kan göra en undersökning av ögat, ta prov från ögat för att utesluta infektioner eller andra orsaker och ordinera lämplig behandling för att lindra symptomen och förhindra komplikationer.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons