Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Kontaktlinser

Här hittar du allt du behöver veta om Kontaktlinser.

Annons

Kontaktlinser – ett alternativt hjälpmedel för synfel

Kontaktlinser är ett alternativ till glasögon för att korrigera synfel som översynthet, närsynthet eller astigmatism. Det är tunna linser som sitter direkt på ögat och hjälper till att bryta ljuset på rätt sätt så att bilden fokuseras rätt på näthinnan. Kontaktlinser är ett bekvämt sätt att korrigera synfel utan att behöva bära glasögon.

Hur fungerar kontaktlinser?

Kontaktlinser består av tunna, transparenta linser som placeras direkt på ögat. De finns i olika storlekar och former för att passa olika ögon och synfel. De korrigerande linserna är oftast gjorda av plastmaterial som polymerer eller silicone hydrogel, som är mycket mjuka och bekväma att bära.

När man använder kontaktlinser kommer linserna att sitta på ögat och hjälpa till att bryta ljuset på rätt sätt så att bilden fokuseras rätt på näthinnan. På så sätt kan man se tydligt utan att behöva bära glasögon.

Vad finns det för olika typer av kontaktlinser?

Det finns flera olika typer av kontaktlinser beroende på vilken typ av synfel man har och hur ofta man vill byta linserna. Här är några vanliga typer av kontaktlinser:

  • Dagliga engångslinser: Dessa linser är avsedda att användas en dag och sedan kasseras. De är bekväma att bära och ger bra syn, men man måste byta linserna varje dag för att undvika att ögat blir infekterat.
  • Månadslinser: Månadslinser är avsedda att användas i ungefär en månad innan de byts ut. De är mer ekonomiska än dagliga linser, men man måste vara noga med att rengöra och sköta om linserna för att undvika infektioner.
  • Torra ögonlinser: Dessa linser är särskilt utvecklade för personer med torra ögon. De är gjorda av material som håller ögat fuktigt och bekvämt, och kan hjälpa till att minska obehag och känslan av trötthet i ögonen som kan uppstå när man har torra ögon. Torra ögonlinser finns i olika storlekar och former för att passa olika ögon och synfel.
  • Multifokala linser: Dessa linser är utformade för personer med presbyopi, ett vanligt åldersrelaterat synfel som orsakar svårigheter att se föremål på nära håll. Multifokala linser har två eller fler styrkor i samma lins, vilket gör att användaren kan se tydligt på olika avstånd.
  • Färgade linser: Dessa linser används för att ändra färgen på ögonen. De finns i en mängd olika färger och kan användas för kosmetiska eller terapeutiska ändamål, till exempel för att förbättra ögonens utseende.
  • Speciallinser: Det finns många andra typer av speciallinser tillgängliga för olika synfel och behov. Till exempel finns det linser för keratokonus, en sjukdom som orsakar att hornhinnan tunnas ut och blir kexformad, och för patienter som behöver synkorrektion efter en hornhinnetransplantation.

< Tillbaka till Linser & Glasögon
Annons