Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Läsglasögon

Här hittar du allt du behöver veta om Läsglasögon.

Annons

Vad är läsglasögon?

Läsglasögon är en form av glasögon som används för att förbättra synen vid nära avstånd, till exempel vid läsning och skrivande. Läsglasögon är vanligtvis lite mindre än vanliga glasögon, eftersom de bara behövs för att se på nära håll.

Vem behöver läsglasögon?

De flesta människor upplever att deras synförmåga förändras med åldern, vilket kan leda till att man behöver läsglasögon för att kunna se tydligt på nära håll. Detta kallas presbyopi, och är en helt normal del av åldrandet. Presbyopi brukar vanligtvis börja uppträda vid 45-års ålder, men kan även uppstå tidigare eller senare beroende på personen.

Det finns även andra faktorer som kan påverka om man behöver läsglasögon eller inte, såsom ögonsjukdomar eller skador på ögat. Om du upplever att du har svårt att se på nära håll, eller att du måste hålla texten längre bort för att kunna läsa den tydligt, kan det vara dags att besöka en optiker och undersöka om läsglasögon kan vara lösningen för dig.

Välj rätt läsglasögon

Det finns många saker att tänka på när du väljer läsglasögon. Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta ett par som passar dig:

  • Välj rätt styrka: Det är viktigt att välja rätt styrka på glasögonen för att få den bästa synen. Om glasögonen har fel styrka kan du få svårt att se text och bilder. En optiker kan hjälpa dig att välja rätt styrka på glasögonen.
  • Tänk på om du behöver multifokala glasögon: Om du har svårt att se på både nära och långt håll kan multifokala glasögon vara ett bra val. Dessa glasögon har glas med flera olika styrkor, så att du kan se tydligt på olika avstånd. Det finns olika sätt att göra multifokala glasögon, så det är viktigt att prata med en optiker om vilken lösning som kan vara bäst för dig.
  • Provträna olika par: Det kan vara en bra idé att provträna olika par läsglasögon innan du bestämmer dig för vilka du ska köpa. På så sätt kan du se vilka som känns mest bekväma och vilka som ger dig den bästa synen.
  • Tänk på stil och material: Läsglasögon finns i en mängd olika stilar och material, så det är viktigt att välja ett par som passar din personliga stil.

Skötsel av läsglasögon

Det är viktigt att sköta om läsglasögonen på rätt sätt för att de ska hålla längre och ge den bästa synen. Här är några tips för att sköta om läsglasögonen på bästa sätt:

  • Rengöring av glasögonen: Använd en mjuk, fuktig trasa för att torka av glasögonen. Undvik att använda diskmedel eller andra kemikalier, eftersom de kan skada glasögonen.
  • Förvaring av glasögonen: Glasögonen ska förvaras i ett bra fodral när du inte använder dem. Se till att fodralet är stängt ordentligt så att glasögonen inte blir dammiga eller smutsiga.
  • När du håller i glasögonen: Var försiktig när du greppar glasögonen så som att inte greppa med fingrar över glaset samt att glaset inte får beröra vassa föremål som kan repa glaset.
< Tillbaka till Linser & Glasögon
Annons