Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Lasik / FS-Lasik

Här hittar du allt du behöver veta om Lasik / FS-Lasik.

Annons

Vad är Lasik?

Lasik är en form av ögonlaser för behandling av olika former av synfel. Det är en väldigt säker metod och med kort läkningstid. Metoden används huvudsakligen på närsynthet, översynthet eller astigmatism och passar bäst på patienter under 40 år.

Den utvecklade metoden av Lasik heter FS-Lasik där skillnaden mellan dessa är att Lasik använder sig av laser och mekaniska instrument medan FS-Lasik endast använder sig av laser för att operera ögat.

Hur går FS-Lasik till?

Innan du tar steget att operera ögonen så krävs en förundersökning av läkaren för att konstatera vilken operationsmetod som är bäst lämpad. Förutom Lasik finns operationsmetoder som Lasek, Smile, RLE etc. Om läkaren anser att FS-Lasik är den bäst lämpade metoden så bokas sedan en operationstid in åt patienten.

Före operationen får patienten en lokalbedövning i form av ögondroppar vilket leder till att patienten inte kommer uppleva någon smärta under ingreppet. Ögat hålls öppet med hjälp av en klämma och en vakuumsug/fixationslampa håller ögat på plats under ingreppet. En inbyggd videokamera ser också till att lasern träffar där den ska och patienten behöver därför inte oroa sig över hastiga ögonrörelser. Om ögat mot förmodan skulle röra sig för mycket så stängs lasern automatiskt av och sätts igång igen då blicken är tillbaka i rätt läge.

Själva ögonlaseroperationen går ut på att läkaren gör ett tunt lock i hornhinnans utsida genom en laser. Därefter flyttas locket åt sidan och synfelet korrigeras med en annan laser. Under korrigeringen upplever patienten ett kortvarigt tryck mot ögat och ett ögonblick av mörker. Därefter placeras locket tillbaka till sin ursprungliga plats på hornhinnan.

Laserbehandlingen tar inte längre än 90 sekunder och över 90% av alla operationer ger en helt återställd syn. Metoden är så pass effektiv att den kan utföras på båda ögonen under samma operationstillfälle.

Vad händer efter operationen?

Efter behandlingen får patienten antibiotikadroppar av sjukvårdspersonalen samt extra droppar att ta med hem. En sjuksköterska går igenom olika anvisningar som patienten ska följa. Under det första dygnet så är ögat extra känsligt och det är därför viktigt att inte gnugga sig i ögat.

Efter operationen med Lasik kan det hända att det uppstår små blödningar i ögat vilket är helt ofarligt och försvinner inom ett par veckor. Ögonen kan även upplevas torra och det kan enkelt lösas genom ögondroppar som fuktar ögat. Vissa obehag kan upplevas i ögonen och ett bra tips är att använda solglasögon för att lugna ögonen.

Några dagar efter operationen görs en efterkoll av läkaren för att se till så att allt ser bra ut.

Finns det några risker med FS-Lasik?

Risken för komplikationer är väldigt liten i och med att behandlingen sker på hornhinnans utsida och inte inuti ögat. Om synen inte är helt återställd kan vissa läkare rekommendera en andra operation, men detta är dock ovanligt.

Lasern innebär låga risker för infektion och om patienten mot förmodan skulle få en infektion så behandlas detta enkelt med antibiotika. Kom ihåg att det är viktigt att följa läkarens rekommendationer för att minimera eventuella risker.

< Tillbaka till Ögonoperation
Annons