Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Synfel & Ögonsjukdomar

Här hittar du allt du behöver veta om Synfel & Ögonsjukdomar.

Vill du veta mer om olika synfel och ögonsjukdomar?

Välkommen, du har kommit helt rätt. Här på Ögonoperation.se hittar du allt du behöver veta om olika former av synfel och ögonsjukdomar. Vad du ska tänka på, vad du ska undvika och när du ska uppsöka optiker eller läkare.
Annons

Synfel

Att ha ett synfel innebär att du ser dåligt på nära håll, långt håll eller både på långt och nära håll. Synfel kan även resultera i huvudvärk samt trötta och ansträngda ögon. Det är idag väldigt vanligt att ha någon form av synfel och det finns flera olika hjälpmedel för att förbättra synen.

Olika former av synfel

Orsaken till att vissa människor har synfel grundar i att ljuset inte träffar ögat på rätt sätt vilket på sätt skapar ett brytningsfel, dvs att ljuset bryts på fel sätt i ögat.

De vanligaste synfelen är:

Symtom på att du har ett synfel

Att upptäcka ett synfel gör du oftast genom att du upplever dålig syn på nära eller långt håll. Dålig syn innebär att du har svårt att fokusera blicken och att din omgivning är suddig. Andra symtom kan vara att du är väldigt trött i ögonen och tvingas kisa eller anstränga ögonen mer än vanligt, något som ofta resulterar i huvudvärk.

Hjälpmedel för synfel

Idag finns flera olika hjälpmedel för dig som har någon form av synfel. En vanlig optiker kan hjälpa dig med glasögon eller kontaktlinser för att få en skarpare syn och för att slippa huvudvärk eller trötta ögon. Det finns också olika former av ögonoperationer som helt eller delvis kan operera bort synfelet.

Ögonsjukdomar

Förutom synfel kan du också drabbas av olika ögonsjukdomar som påverkar synen. Liksom synfel är ögonsjukdomar vanligt förekommande och det finns flera olika hjälpmedel för att åtgärda eller lindra problemet.

Många ögonsjukdomar är kopplade till äldre åldrar och kan ibland kräva livslång behandling. Likt synfel påverkas många gånger ögats förmåga att bryta ljuset in i ögon för en klar och skarp syn.

De vanligaste ögonsjukdomarna är:

Behandling av ögonsjukdomar

Olika ögonsjukdomar kräver olika former av behandlingar. Det kan vara ögondroppar, glasögon eller operation. Alla ögonsjukdomar går inte att åtgärda men med dagens teknik kan exempelvis ögonlaser lösa många problem.

Mer information

Här på vår hemsida kan du läsa mer om olika synfel och ögonsjukdomar samt hur dessa kan behandlas på olika sätt. Vårt mål är att du ska kunna ta del av all information du behöver inför en eventuell synundersökning eller behandling.

< Tillbaka till Allt om ögon
Annons