Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Gula fläcken

Här hittar du allt du behöver veta om Gula fläcken.

Annons

Vad är gula fläcken?

Gula fläcken, även kallat makula på latin, är en väldigt viktig del av synen. Det är en liten yta i mitten på näthinnan där syncellerna, eller tapparna, sitter som allra tätast. Gula fläcken är specialiserad på att urskilja detaljer så som färger och synskärpa. Utan gula fläcken går det inte att läsa texter som denna, med andra ord så hade allt varit suddigt.

Gula fläcken

Stavar och tappar

I ögats näthinna finns det två olika typer av synceller, vilka är stavar och tappar. I gula fläcken finns endast tappar som är bra för detaljseendet som gör att vi kan läsa, känna igen platser och människor etc. Stavarna är viktiga för mörkerseendet.

Synnedsättning i relation till gula fläcken

Om du får problem med gula fläcken i form av exempelvis en skada så försämras synen. Den centrala delen av synen kan bli oskarp och i vissa fall kan det innebära att du konstant ser en mörk fläck synfältet. Med åldern är det vanligt att det sker förändringar i gula fläcken. Makuladegeneration, som det kallas vid förändring i gula fläcken, kan delas in i två former: våt och torr.

Den torra formen utvecklas oftast långsamt och kan leda till svåra synnedsättningar. Den våta formen kommer mer plötsligt och kan resultera i kraftigt nedsatt syn om den inte behandlas. Den vanligaste sjukdomen är den torra formen av åldersförändring. De olika sjukdomsformerna kallas även våt AMD och torr AMD (Age-Related Macular Degeneration).

När ska jag uppsöka en optiker eller läkare?

Om du upplever försämrad syn i form av att du har svårt att tyda detaljer är det bra att uppsöka en optiker eller ögonläkare för en synundersökning. Du ska inte avvakta med en synundersökning utan det är bra att boka in en tid om du upplever dålig syn på daglig basis. Vissas former av synnedsättning, exempelvis den våta form av åldersförändring, är möjlig att behandla om den upptäcks i tid, dvs den får inte vara för långt gången.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons