Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Syntest för körkort

Här hittar du allt du behöver veta om Syntest för körkort.

Annons

Synundersökning för körkortstillstånd

Ett av kraven för att få övningsköra bil är att du har ett godkänt körkortstillstånd. För att få ett körkortstillstånd behöver du bland annat göra ett syntest för att Transportstyrelsen ska veta att du har tillräckligt bra syn för att få köra bil. Genom att besöka en optiker eller en ögonläkare så kan du genomföra ett syntest och få din syn godkänd för bilkörning. Utan ett godkänt syntest går det inte att få körkortstillstånd.

Syntest för körkort

Hur går ett syntest för körkort till?

Beroende på om du har ett synfel eller inte så mäts synskärpan med och utan synhjälpmedel för att säkerställa att du har tillräckligt bra syn. Du ska ha minst 0,5 i synskärpa om du inte använder linser eller glasögon.

Efter att synskärpan är kontrollerad så undersöks även synfältet för att se så att du klarar av att se din omgivning (periferin), vilket är viktigt för att kontrollera fordonet på ett säkert sätt. Därefter skickas intyget digitalt till Transportstyrelsen där det också står ifall du är i behov av linser eller glasögon för att få övningsköra.

Om du inte blir godkänd vid ditt första syntest, dvs om du har för dålig syn, kan det krävas att du måste använda glasögon eller linser vid bilkörning. Detta kräver att du skaffar synhjälpmedel som du sedan har med dig vid nästa syntest för att bli godkänd.

Körkorttillstånd för dig med synfel

Förutom det första syntestet så är det viktigt att du kontrollerar synen årligen för att säkerställa att synen inte blir sämre. Du behöver ha rätt styrka på glasögon eller linser för att inte vara en fara i trafiken. Årliga synundersökningar är något du själv måste boka in och det är viktigt att det inte glöms bort.

< Tillbaka till Synundersökning
Annons