Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

ICL

Här hittar du allt du behöver veta om ICL.

Annons

Vad är ICL?

ICL står för Intraocular Collamer Lens och är en operationsmetod som används på patienter med synfel så som närsynthet, långsynthet och astigmatism. ICL innebär ett linsimplantat i form av en konstgjord lins som placeras mellan regnbågshinnan och ögats egna lins för att patienten ska få en bra syn. Denna metod används då patientens synfel är för stort för att kunna korrigeras med ögonlaser eller om hornhinnorna är för tunna.

Fördelarna med ICL

  • Synen återhämtas snabbt
  • Ett bra alternativ vid stort synfel eller tunna hornhinnor
  • Ingen negativ påverkan på mörkerseendet eller kontrastseendet
  • Möjlighet att ta bort linsen om det skulle behövas

Förundersökning

Som första steg i korrigeringen av synfelet genomgår patienten en undersökning av en ögonläkaren för att säkerställa att ögonen är friska. Därefter fastställs vilken operationsmetod som är bäst lämpad för ögat/ögonen. Om patienten har ett kraftigt synfel är ICL ett bra alternativ.

Hur går en operation med ICL till?

Inför ICL-operationen så bedövas ögonen med lokalbedövning, i form av ögondroppar. När bedövningen börjat värka gör ögonläkaren ett minimalt snitt vid sidan av hornhinnan och injicerar därefter extralinsen in i ögat med hjälp av ett speciellt instrument. Genom injektion placeras linsen framför ögats naturliga lins. Själva operationen tar ca 15-20 minuter där ett öga opereras åt gången.

Operationen gör inte ont men patienten kan uppleva obehag i form av att det skaver.

Biverkningar

De biverkningar som finns är mindre och är oftast övergående.

  • Torra ögon
  • Mindre ögonirritation
  • Ljusringar runt ljusa källor

Vad händer efter ICL-operationen?

Efter operationen behandlas ögat med ögondroppar i 3-4 veckor. Patienten får inte köra bil direkt efter operationen eftersom att synen behöver återställa sig. Återhämtningen är snabb och effektiv. En förbättring av synen märks av redan efter ett dygn och synen är oftast helt stabil efter ca 3 månader. Patienten kan gå tillbaka till sitt arbete redan dagen efter operationen.

Efter operationen blir patienten kallad på flera återbesök där ögat undersöks för att se till så att läkningen sker som den ska. I mycket sällsynta fall kan ögat bli inflammerat eller infekterat samt att patienten får ett förhöjt tryck och gråstarrsbildning. Om detta skulle inträffa så hjälper ögonläkaren att behandla problemet.

< Tillbaka till Ögonoperation
Annons