Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Lasek

Här hittar du allt du behöver veta om Lasek.

Annons

Vad är LASEK?

LASEK är en form av ögonlaseroperation som utförs på patienter med stort synfel eller som har för tunna hornhinnor för en operation med FS-LASIK. De som genomgår en LASEK-operation upplever mer smärta än andra ögonlaseroperation och det krävs en längre läkningsprocess.

Fördelen med metoden är att den kan korrigera större synfel upp till -7 och brytningsfel, eller astigmatism, till och med -6. Metoden är väldigt säker och är vanligt förekommande.

Hur går en LASEK-operation till?

Innan ögonläkaren utför en operation så krävs en noggrann ögonundersökning för att bedöma vilken metod som krävs och ifall det finns några specifika hinder som kan göra operationen svårutförlig. Läkaren undersöker och fastställer även vilket synfel patienten har för att säkerställa bästa resultat efter operationen.

Under operationen appliceras först ögondroppar i ögat som bedövar och därefter sätts en klämma fast för att hålla ögonlocken isär. Patienten får titta på en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge under operationen. En kamera anpassar operationsutrustning så att den följer ögats eventuella rörelser för att inte begå några misstag. Om ögat skulle röra sig för mycket stängs ögonlasern av tills dess att ögat är i rätt läge igen.

I nästa steg appliceras en svag alkohollösning under 20 sekunder för att lossa det yttersta skiktet av hornhinnan som sker genom en lätt skrapning. Patienten kan uppleva ett tryck i ögat, men ingen smärta. Hornhinnans ytskikt förs åt sidan och därefter sker en laserbehandling för att korrigera ögats syn. Laseroperationen tar upp till ca 45 sekunder per öga. Efter ingreppet sköljs ögat av innan hornhinnan förs tillbaka på sin rättmätiga plats.

Det sista steget är att täcka de små sår som lasern har skapat på hornhinnan i form av en bandagelins som ska sitta kvar upp till fyra dygn. Patienten får antibiotikadroppar som ska appliceras i ögat för att förhindra infektioner. Personalen går noggrant igenom hur dropparna ska användas och vad patienten ska undvika de närmsta dagarna efter operationen.

Vilka risker finns med LASEK?

LASEK är en välbeprövad metod och är därmed väldigt säker. Risker finns alltid, men i och med att operationen sker på det yttersta skiktet av ögat är allvarliga komplikationer väldigt ovanliga. Om laserbehandlingen inte skulle uppnå väntat resultat kan en andra operation krävas som oftast åtgärdar eventuella komplikationer.

LASEK innebär ofta en del smärta det första dagarna efter operationen, detta lindras med ögondroppar och går oftast över med tiden. Övriga biverkningar efter ögonlasern är ljuskänslighet, torra ögon, skuggeffekter och ljusringar, något som brukar gå över efter några dagar. Om problemet kvarstår kan en kompletterande operation krävas.

Återbesök efter ögonlaseroperationen

De första veckorna efter operationen upplever patienten oftast en suddig syn, det är därför bra att vara hemma och vila ögonen. För att säkerställa att inga komplikationer uppkommit och att ögonen läker på rätt sätt kallas patienten på en kontroll efter ca 10 dagar. Efter cirka 3 månader är synen oftast helt stabil och patienten har en bra synskärpa.

< Tillbaka till Ögonoperation
Annons