Vad är LASEK?
LASEK är en form av ögonlaseroperation som utförs på patienter med stort synfel eller som har för tunna hornhinnor för en operation med FS-LASIK. De som genomgår en LASEK-operation upplever mer smärta än andra ögonlaseroperation och det krävs en längre läkningsprocess.
Fördelen med metoden är att den kan korrigera större synfel upp till -7 och brytningsfel, eller astigmatism, till och med -6. Metoden är väldigt säker och är vanligt förekommande.
Hur går en LASEK-operation till?
Innan ögonläkaren utför en operation så krävs en noggrann ögonundersökning för att bedöma vilken metod som krävs och ifall det finns några specifika hinder som kan göra operationen svårutförlig. Läkaren undersöker och fastställer även vilket synfel patienten har för att säkerställa bästa resultat efter operationen.
Under operationen appliceras först ögondroppar i ögat som bedövar och därefter sätts en klämma fast för att hålla ögonlocken isär. Patienten får titta på en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge under operationen. En kamera anpassar operationsutrustning så att den följer ögats eventuella rörelser för att inte begå några misstag. Om ögat skulle röra sig för mycket stängs ögonlasern av tills dess att ögat är i rätt läge igen.
I nästa steg appliceras en svag alkohollösning under 20 sekunder för att lossa det yttersta skiktet av hornhinnan som sker genom en lätt skrapning. Patienten kan uppleva ett tryck i ögat, men ingen smärta. Hornhinnans ytskikt förs åt sidan och därefter sker en laserbehandling för att korrigera ögats syn. Laseroperationen tar upp till ca 45 sekunder per öga. Efter ingreppet sköljs ögat av innan hornhinnan förs tillbaka på sin rättmätiga plats.
Det sista steget är att täcka de små sår som lasern har skapat på hornhinnan i form av en bandagelins som ska sitta kvar upp till fyra dygn. Patienten får antibiotikadroppar som ska appliceras i ögat för att förhindra infektioner. Personalen går noggrant igenom hur dropparna ska användas och vad patienten ska undvika de närmsta dagarna efter operationen.