Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Ögonvård

Här hittar du allt du behöver veta om Ögonvård.

Vill du veta mer om ögonvård?

För god ögonhälsa är det viktigt med regelbundna synundersökningar, solskydd, rätt kost och begränsade skärmtider. Det finns också produkter inom ögonvård som tar hand om dina ögon. På denna sida hittar du användbara tips för friska ögon och god syn.

Lär dig mer inom området Ögonvård

Ögonvårdsprodukter
Annons

Ta hand om dina ögon för en bra ögonhälsa

Ögonen är en ovärderlig del av vår vardag som hjälper oss att navigera i världen, uppleva skönhet och hålla oss säkra. Därför är det viktigt att vi tar hand om dem. Ögonvård och ögonhälsa går hand i hand med allmän hälsa, men det finns särskilda råd och rutiner som är värda att följa. Här är en guide för att hjälpa dig att göra just det.

Ögonvård

Regelbundna synundersökningar

Det första och mest grundläggande steget för att säkerställa god ögonhälsa är att regelbundet genomgå synundersökningar. Dessa medicinska kontroller är inte bara viktiga för att justera din synkorrigering genom glasögon eller kontaktlinser, utan de spelar också en kritisk roll i tidig upptäckt av ögonrelaterade sjukdomar och tillstånd.

En professionell synundersökning kan avslöja tecken på glaukom, åldersrelaterad makuladegeneration, diabetisk retinopati och andra allvarliga ögonåkommor långt innan du själv märker några symptom. Tidig upptäckt är avgörande för att kunna behandla dessa tillstånd effektivt och minimera risken för permanent synförlust eller andra komplikationer.

Dessutom kan en omfattande synundersökning även ge insikt i din allmänna hälsa. Vissa systemiska sjukdomar, som diabetes och högt blodtryck, kan nämligen också påverka ögonhälsan och upptäckas genom en ögonundersökning.

Därför är det viktigt att inte strunta i dessa regelbundna kontroller. De bör genomföras minst en gång om året eller oftare om du har en befintlig ögonåkomma eller andra riskfaktorer.

Skydda mot solen och UV-strålning

Solljus och UV-strålning kan vara skadligt för ögonen. Därför är det viktigt att alltid använda solglasögon med fullt UV-skydd när du är utomhus under starkt solljus. Detta är en enkel men effektiv metod för att förbättra din ögonhälsa.

En balanserad kost för god ögonhälsa

En välbalanserad kost rik på vitaminer och mineraler är grundläggande för god ögonhälsa. Livsmedel som innehåller antioxidanter och omega-3-fettsyror kan särskilt hjälpa till att skydda dina ögon. Vitaminer som A, C och E samt mineraler som zink är också viktiga.

Hantera din skärmtid och ögontrötthet

I vår digitaliserade värld spenderar vi ofta mycket tid framför skärmar. För att förhindra ögontrötthet bör du ta regelbundna pauser och följa ”20-20-20”-regeln: var 20:e minut, titta bort från skärmen och fokusera på något 20 fot bort i minst 20 sekunder.

God ögonhygien

Hygien är viktigt för att förhindra ögoninfektioner och irritation. Tvätta alltid händerna noggrant innan du rör vid dina ögon eller hanterar kontaktlinser.

Fuktighet och hydrering

Om dina ögon känns torra eller irriterade, kan fuktgivande ögondroppar vara en snabb lösning. De finns både med och utan recept och kan hjälpa till att lindra obehag.

Fysisk aktivitet och rökning

Regelbunden motion har visat sig vara bra för ögonen, medan rökning är en känd riskfaktor för flera ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Om du röker, överväg att sluta inte bara för din allmänna hälsa utan också för din synvård.

Vilka produkter finns det för ögonvård?

För att ytterligare främja god ögonhälsa finns det en rad produkter som kan vara till hjälp:

  • Solglasögon med UV-Skydd: Skyddar mot skadlig UV-strålning.

  • Fuktgivande ögondroppar: För snabb lindring av torra och irriterade ögon.

  • Skärmglasögon: Minskar blått ljus och ögontrötthet.

  • Kontaktlinslösning: Håller dina linser rena och fuktiga.

  • Ögonvitaminer: Kosttillskott som stödjer god ögonhälsa.

  • Ögonmask: Lindrar svullna och trötta ögon.

Genom att följa dessa steg och eventuellt investera i några av dessa produkter kan du ta ett proaktivt steg mot bättre ögonvård och därmed bidra till att hålla dina ögon friska och din syn skarp.

< Tillbaka till Allt om ögon
Annons