Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Ögonläkare

Här hittar du allt du behöver veta om Ögonläkare.

Annons

Vad gör en ögonläkare?

En ögonläkare är en utbildad läkare inom vården som är specialiserad inom allt som berör ögon. En ögonläkare kan både utföra en ögonundersökning och synundersökning såväl som en ögonoperation med ögonlaser eller utan ögonlaser. Om du har någon form av synfel så som närsynthet, översynthet eller astigmatism så kan du rådfråga med en ögonläkare för att få reda på hur du kan åtgärda ditt synfel på bästa sätt.

Om du istället har någon form av ögonsjukdom så som glaukom eller gråstarr så är en ögonläkare rätt specialist inom området.

En ögonläkare är även experten när det kommer till behandling eller operation av en skada som uppkommit i ögat. På samma sätt som en hjärtläkare hanterar patienter med hjärtproblem så hanterar en ögonläkare patienter med ögonproblem.

”Ögonläkare”

Vad är skillnaden mellan en ögonläkare och en optiker?

Skillnaden mellan en ögonläkare och optiker är att en ögonläkare kan utföra olika former av ögonoperationer, ställa diagnoser samt hantera receptbelagd medicin som kan krävas efter en ögonoperation. Den vanligaste formen av medicin efter en operation är ögondroppar i form av antibiotikadroppar för att förhindra eventuella inflammationer i ögat.

En optiker är en specialist på ögats syn och arbetar med synundersökningar samt att de hjälper personer med synfel att hitta olika komplement, så som glasögon eller kontaktlinser. En optiker kan upptäcka ögonsjukdomar eller andra skador i ögat men får inte ställa någon diagnos utan istället skriva en remiss till en ögonläkare/ögonspecialist.

Exempel på operationsmetoder som en ögonläkare utför

  • LASEK
  • Lasik / FS-Lasik
  • RLE
  • SMILE / ReLEx SMILE

Var kommer man i kontakt med en ögonläkare?

En ögonläkare hittar du antingen på vanliga sjukhus eller på fristående ögonkliniker som är specialiserade inom ett eller flera olika områden för behandling av ögat.

Här på vår hemsida hittar du mer information om vad du ska tänka på inför ett val av ögonklinik. Ett bra pris kan många gånger vara lockande men det kanske inte alltid är det bästa valet.

Vi har även samlat olika ögonkliniker för att du enklare ska hitta en mottagning som passar dig. Läs mer här.

< Tillbaka till Synundersökning
Annons