Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Glasögon för översynthet

Här hittar du allt du behöver veta om Glasögon för översynthet.

Annons

Glasögon för dig som är översynt

Översynthet, även kallat hyperopi, är ett vanligt synfel där en personen har svårt att se bra på nära håll. Detta beror på att ögats lins eller ögats form inte är tillräckligt kraftig för att fokusera ljuset rätt på näthinnan. För att korrigera detta synfel använder man oftast glasögon.

Varför får man översynthet?

Det finns flera olika orsaker till att man får översynthet. Dels kan det vara ett medfött synfel, men det kan också uppstå på grund av åldrande, skada eller sjukdom i ögat. Översynthet är vanligare hos äldre personer, men det kan drabba personer i alla åldrar.

Hur vet man om man har översynthet?

Om man är översynt upplever man att det är svårt att se föremål på nära håll, till exempel texten i en bok eller undertexten i en film. Man kan också uppleva en känsla av trötthet i ögonen eller huvudvärk när man försöker se på nära håll. Det är därför viktigt att gå till en optiker för att få en synundersökning om man misstänker att man har översynthet.

Hur korrigerar man översynthet med glasögon?

Glasögon för översynthet, också kända som korrigerande glasögon, kräver plusstyrka på glasögonen. Plusstyrkan gör så att ljuset bryts på ett sådant sätt att det fokuseras på rätt ställe på näthinnan, vilket gör att bilden som personen ser blir skarpare. Glasögonen korrigerar därmed översynthet genom att förbättra fokuseringen av bilden på näthinnan.

< Tillbaka till Linser & Glasögon
Annons