Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Glasögon för närsynthet

Här hittar du allt du behöver veta om Glasögon för närsynthet.

Annons

Glasögon anpassade för närsynthet

Att leva med närsynthet kan vara utmanande, men med rätt glasögon kan det bli lättare att se tydligt och fokusera på olika avstånd. I detta avsnitt kommer vi att titta närmare på glasögon för närsynthet, inklusive hur de fungerar, vilka olika typer som finns och vad man ska tänka på när man väljer glasögon.

Hur fungerar glasögon för närsynthet?

Närsynthet är ett synfel som gör att det är svårt att se på avstånd. Detta beror på att ögat är för långt eller att hornhinnan är för platt, vilket gör att ljusstrålar fokuseras bakom näthinnan istället för på den. Glasögon för närsynthet används för att korrigera detta synfel genom att fokusera ljusstrålarna på näthinnan.

Det finns två olika typer av glasögon för närsynthet: enkel styrka och progressiva glasögon. Enkel styrka har en konstant styrka över hela glasögonen, medan progressiva glasögon har olika styrkor i olika delar av glasögonen. Detta gör att användaren kan se på olika avstånd utan att behöva byta glasögon.

Vilka olika typer av glasögon för närsynthet finns det?

Det finns ett par olika typer av glasögon för närsynthet att välja mellan. De vanligaste är mer enkel styrka och progressiva glas, som tidigare nämnt.

Enkel styrka har en konstant styrka över hela glasögonen, vilket gör att de är lämpliga för personer som bara behöver korrigera sin syn på ett avstånd. Detta är vanligtvis för personer som bara är närsynta eller har en kombination av när- och översynthet.

Progressiva glasögon, även kända som multifokala glasögon, har olika styrkor i olika delar av glasögonen. Detta gör att användaren kan se på olika avstånd utan att behöva byta glasögon. Dessa glasögon är lämpliga för personer som är närsynta och har presbyopi, eller ålderssynthet.

< Tillbaka till Linser & Glasögon
Annons