Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Linser & Glasögon

Här hittar du allt du behöver veta om Linser & Glasögon.

Linser och glasögon - för en bättre syn

Idag finns det flera olika synhjälpmedel för att förbättra synen hos personer med synnedsättning. De vanligaste synhjälpmedlen är glasögon och kontaktlinser, men det finns även andra alternativ som linsimplantat och synproteser.
Annons

Glasögon – ett klassiskt hjälpmedel för bättre syn

Glasögon är en form av synhjälpmedel som används för att korrigera olika synfel så som närsynthet, översynthet och astigmatism. Glasögon består av två glas som sitter i en ram och är anpassade för att rätta till det specifika synfel som personen har. Glasögon kan användas av både vuxna och barn, där det finns många olika stilar och former att välja mellan.

Glasögon är en klassisk synhjälp som har använts i flera hundra år. Tidigare var glasögon gjorda av kristaller eller glas, men i dag är de oftast gjorda av plast eller syntetiska material som är lättare och mer bekväma att bära. Glasögon kan korrigera ett brett spektrum av synfel, så det är en bra lösning för många personer med synnedsättning.

Kontaktlinser – ett diskret hjälpmedel

Kontaktlinser är en annan vanlig metod när det kommer till synhjälpmedel. Kontaktlinser är tunna linser som placeras direkt på ögat för att korrigera synfel. De finns i många olika former, såsom månadslinser, veckolinser och dagliga linser. Kontaktlinser är ett bra alternativ för dem som inte vill bära glasögon, eftersom de inte syns och ger en mer naturlig känsla.

Kontaktlinser har funnits i många år, men utvecklingen har gått snabbt på senare tid. Idag finns det kontaktlinser som är gjorda av mycket flexibla material som är sköna att bära och som ger bra synkorrektion. Kontaktlinser kan också göras i olika färger, så att man kan ändra sin ögonfärg om man så önskar.

Linsimplantat

Linsimplantat är en form av synhjälpmedel som används för att korrigera synfel så som närsynthet, översynthet och astigmatism. Linsimplantat är en konstgjord lins som opereras in i ögat för att ersätta den naturliga linsen. Detta kan vara ett bra alternativ för personer som inte vill bära glasögon eller kontaktlinser, eller för dem som har svårt att använda dessa synhjälpmedel.

Linsimplantat är gjorda av olika material, som ofta är mycket flexibla och sköna att bära. De kan också göras i olika storlekar och former för att passa den specifika synnedsättningen hos den person som ska opereras. Linsimplantat kan korrigera ett brett spektrum av synfel, och det finns linser för både närsynta och översynta personer.

Linsimplantat opereras in i ögat under en kort kirurgisk procedur. Ögonoperationen utförs med lokalbedövning och tar vanligtvis inte mer än en timme. Efter operationen kan det ta några dagar innan synen återgår till det normala, men de flesta personer kan se bra redan dagen efter operationen.

Linsimplantat är en permanent synhjälp, så det är viktigt att välja rätt lins och kirurg för att få bästa möjliga resultat. Det är också viktigt att följa upp med regelbundna ögonundersökningar efter operationen för att säkerställa att linsen fungerar som den ska.

Trots att linsimplantat kan vara en bra synhjälp för vissa personer, är det inte lämpligt för alla. Personer med vissa ögonsjukdomar eller andra medicinska tillstånd kan inte opereras med linsimplantat. Det är därför viktigt att rådgöra med en ögonläkare innan man bestämmer sig för att genomgå en sådan operation.

Läs mer om ögonoperationer och olika metoder för en permanent synförbättring.

< Tillbaka till Allt om ögon
Annons