Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Ögonlocksinflammation

Här hittar du allt du behöver veta om Ögonlocksinflammation.

Annons

Vad är ögonlocksinflammation?

Ögonlocksinflammation, även kallat blefarit, är en inflammation i ögonlocken. Det kan orsakas av olika faktorer, som t.ex. bakterier, virus eller en obalans i talgkörtlarna i ögonlocken.

Symptom på ögonlocksinflammation

 • Rodnad
 • Svullnad
 • Klåda
 • Torra ögon
 • Tårflöde
 • Eventuella utslag eller sår på ögonlocken.

Ögonlocksinflammation kan behandlas med ögonsalva, antibiotika eller andra läkemedel som din läkare föreskriver. Det är viktigt att behandla ögonlocksinflammation för att förebygga komplikationer och förbättra din syn.

Är ögonlocksinflammation farligt?

Ögonlocksinflammation i sig är inte farligt, men det kan leda till komplikationer om det inte behandlas. Dessa komplikationer kan inkludera ögonskador, synförlust och ögonlocksförändringar. Det är därför viktigt att söka vård om du har symtom på ögonlocksinflammation och följa den behandling som din läkare föreskriver. Genom att behandla inflammationen tidigt kan du förebygga eventuella komplikationer.

Vad är skillnanden mellan ögonlocksinflammation och ögoninflammation?

Ögonlocksinflammation är en inflammation i ögonlocken, medan ögoninflammation är en inflammation i ögats uvea (druvhinnan), det vill säga den mörkare delen av ögat som ligger mellan sklera och retina. Ögoninflammation kan orsakas av olika faktorer, inklusive infektioner, autoimmuna sjukdomar och skador på ögat. Symptom på ögoninflammation kan inkludera rodnad, svullnad, smärta, dimsyn och fotofobi (överkänslighet mot ljus). Ögoninflammation kan behandlas med lokala eller systemiska läkemedel, såsom kortison, antiinflammatoriska läkemedel eller antibiotika. Ögonlocksinflammation och ögoninflammation är två olika sjukdomar, men ibland kan ögonlocksinflammation orsaka ögoninflammation. Det är därför viktigt att söka vård om du har symtom på någon form av ögonsjukdom.

Hur behandlar man ögonlocksinflammation?

Behandlingen av ögonlocksinflammation beror på orsaken till inflammationen. Din läkare kan rekommendera en eller flera av följande behandlingar:

 • Ögonsalva: Ögonsalva med kortison eller antibiotika kan användas för att lindra symtom och behandla infektioner.
 • Antibiotika: Om ögonlocksinflammationen orsakas av en bakterieinfektion kan din läkare förskriva oral antibiotika.
 • Sköljningar: Din läkare kan rekommendera att du sköljer ögonlocken med varmt vatten och lite salt eller speciella ögonsköljningar för att rengöra ögonlocken och lindra symtom.
 • Ögonlockssköljningar: Din läkare kan rekommendera ögonlockssköljningar med lösningar som innehåller t.ex. bikarbonat, tetracyklin eller kloramfenikol för att lindra symtom och behandla infektioner.
 • Kosttillskott: Om ögonlocksinflammationen orsakas av en obalans i talgkörtlarna kan din läkare rekommendera kosttillskott som innehåller fettsyror (t.ex. omega-3-fettsyror) för att förbättra hudens och ögonlockens hälsa.

Det är viktigt att följa din läkares behandlingsrekommendationer för att lindra symtom och förebygga komplikationer. Det kan också vara bra att undvika att röra vid ögonlocken med smutsiga händer och att tvätta händerna ofta för att förebygga infektioner.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons