Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Översynthet

Här hittar du allt du behöver veta om Översynthet.

Annons

Vad är översynthet?

Översynthet, eller långsynthet, är när du ser bättre på långt håll är på nära håll. Dina ögon fokuserar bättre på avlägsna föremål än på närliggande.

Barn som har mild till måttlig översynthet kan se bra på både nära och långt håll utan glasögon eftersom att deras muskler och naturliga ögonlins kan övervinna långsyntheten.

Hur blir man långsynt/översynt?

Friska ögon hämtar in allt ljus du ser i din omgivning och skickar det som bilder till din hjärna. När du är långsynt fokuserar ljusstrålarna inte som de borde utan ger istället en otydligare bild.

Hornhinnan, det tydliga yttre skiktet i ögat, och din naturliga lins centrerar det du ser direkt på ytan på näthinnan, som sedan skickar det till ögats baksida. Om ditt öga är för kort, eller din förmåga att fokusera synen är för dåligt, kommer bilden att skickas till fel plats bakom näthinnan. Detta leder till att synbilden blir suddig.

Symtom

Dessa symtom är vanligt förekommande om du är långsynt:

 • Problem med att fokusera på närliggande föremål
 • Huvudvärk
 • Suddig syn
 • Ansträngda ögon
 • Trötthet eller huvudvärk efter att du koncentrerat dig på något på nära håll, exempelvis att läsa

Om du har dessa peoblem även när du använder glasögon eller linser är det bra att göra ett nytt syntest.

Hur vet man om man är översynt?

Allt som krävs för veta om man är långsynt är en grundläggande synundersökning. Din optiker/ögonläkare kommer att låta dig läsa bokstäver på en upplyst tavla. Om det testet visar översynthet kommer de att använda ett verktyg som kallas Retinoskop för att titta på hur ljus reflekterar från näthinnan. De kommer också att använda en Phoropter, ett testverktyg, för att hjälpa till att besluta om det bästa hjälpmedlet är glasögon eller linser.

Synundersökningar för vuxna

Vuxna som inte har haft synproblem bör genomgå en synundersökning vid 40 års ålder. Därefter är det bra att testa synen var 2-4 år mellan 40 och 54 år. Mellan 55 och 64, är det bra med en undersökning var 1-3 år. Om du är 65 år eller äldre, testa dig vartannat år.

Om du har diabetes, högt blodtryck eller ögonsjukdomar inom släkten är det bra att göra en synundersökning innan du är 40 år. Din optiker/ögonläkare kan vilja att du kommer in oftare.

Synundersökningar för barn

Experter rekommenderar att spädbarn får kontrollera ögonhälsan när de är mellan 6 månader och 1 år. Barn bör också ha syntest mellan 3 och 3½ år, innan de börjar skolan, och sedan 1 till 2 år efter.

Hur behandlar man översynthet?

För att se bra finns hjälpmedel som:

 • Glasögon
 • Kontaktlinser
 • Ögonlaseroperation

Med långsynthet är ditt synfel ett positivt tal, till exempel +3,00. Ju högre antal, desto starkare är linserna. Prata med din ögonläkare om vilka alternativ du har för att hantera ditt synfel.

Blir översynthet bättre med tiden?

Normalt sett förändras ögonen när du blir äldre. Vuxna över 40 år behöver oftast läsglasögon tidigare i livet. Så småningom kan du också behöva glasögon eller linser för att hjälpa dig se bättre på avstånd.

Komplikationer med långsynthet

Vuxna har vanligtvis inga komplikationer av översynthet. Vissa barn kan ha problem som:

 • Skelning (amblyopia)
 • Ögon som inte är i linje (strabismus)
 • Försenad utveckling
 • Inlärningsproblem
< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons