Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Sår på hornhinnan (kornealerosion)

Här hittar du allt du behöver veta om Sår på hornhinnan (kornealerosion).

Annons

Vad innebär det att ha en skadad hornhinna?

En skadad hornhinna eller en hornhinna med sår, även kallad kornealerosion, är en vanlig ögonskada. Hornhinnan är den klara främre ytan på ögat. Skador på hornhinnan, som ett öppet sår, ökar risken för allvarliga ögoninfektioner. Det är viktigt att omedelbart kontakta en ögonläkare om du misstänker att du har en skadad hornhinna.

Vad orsakar sår på hornhinnan?

En hornhinneskada kan orsakas av allt som kommer i kontakt med ögats yta. Vanliga orsaker inkluderar trädgrenar, papper, sminkborstar, husdjur och sportutrustning. Torra ögon kan också öka risken för skador, särskilt om du vaknar med torra ögon och dina ögonlock fastnar vid hornhinnan.

Kontaktlinser skyddar inte dina ögon från skador och kan faktiskt öka risken om de är skadade eller används för länge.

Symtom på en skadad hornhinna

En skadad hornhinna kan vara extremt smärtsam och orsaka betydande obehag, såsom vattniga, röda ögon och ljuskänslighet. Andra symtom inkluderar en känsla av grus i ögat, tårflöde, huvudvärk, suddig eller minskad syn och ibland illamående.

Hur behandlas en skadad hornhinna?

Behandlingen beror på skadans allvarlighetsgrad. Mindre skador kan behandlas med icke-konserverade smörjande droppar för att hålla ögat fuktigt medan kroppens naturliga läkningsprocess pågår. För att förebygga infektion kan även antibiotiska ögondroppar användas.

Allvarligare skador kan kräva antibiotisk salva för att minska inflammation och medel mot smärta och ljuskänslighet. I vissa fall kan skador behandlas med en bandagekontaktlins tillsammans med receptbelagda ögondroppar för att lindra smärta och främja läkning.

Om du misstänker att du har en skadad hornhinna, skölj ögat med sterilt saltvatten eller mångsidig kontaktlinslösning. Undvik kranvatten då det kan innehålla mikroorganismer som kan orsaka allvarliga infektioner.

Besök en ögonläkare omgående om rodnad, smärta eller känslan av ett främmande föremål i ögat kvarstår efter sköljning.

Hur snabbt läker en skadad hornhinna?

Läkningstiden på en skadad hornhinna beror på skadans omfattning och natur. Generellt sett läker mindre hornhinneskador, som ytliga skrapningar eller abrasioner, relativt snabbt. De flesta mindre skador på hornhinnan kan läka inom 24 till 48 timmar, förutsatt att de får korrekt vård och skydd mot ytterligare irritation.

För djupare eller mer allvarliga skador kan läkningsprocessen ta längre tid, från några dagar till veckor. Stora eller djupa skador på hornhinnan kan också lämna ärrvävnad som potentiellt påverkar synen, och dessa kan kräva mer omfattande behandling, såsom medicinska ögondroppar, salvor eller i vissa fall kirurgiska ingrepp för att främja läkning och minimera ärrbildning.

Det är viktigt att följa rekommendationer från en ögonläkare för att säkerställa bästa möjliga utfall och undvika komplikationer som infektion eller återkommande erosioner. Om du har en skadad hornhinna bör du undvika att gnugga ögat och följa din läkares instruktioner noggrant för att stödja en snabb och fullständig läkning.

Hur förebygger jag sår på hornhinnan?

Många sår på hornhinnan kan undvikas genom att bära skyddsglasögon vid aktiviteter som innebär risk för ögonskador, såsom arbete i verkstadsmiljöer, trädgårdsarbete, användning av elverktyg och idrottande. Om du använder kontaktlinser, följ alltid din ögonläkares anvisningar om hur länge de ska bäras, när de ska kasseras och vilka kontaktlinslösningar som bör användas.

Genom att ta dessa försiktighetsåtgärder kan du minska risken för att skada din hornhinna och upprätthålla god ögonhälsa.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons