Vill du boka en synundersökning? Vi hjälper dig att hitta en bra ögonklinik.

75% av Sveriges befolkning har någon form av synfel.

Hornhinnans läkningsförmåga tar normalt 48 timmar vid en mindre rispa.

Synbortfall

Här hittar du allt du behöver veta om Synbortfall.

Annons

Vad innebär synbortfall?

Synbortfall, eller synfältsbortfall, är en term som används för att beskriva en minskning av synförmågan. Det finns olika orsaker till synbortfall såsom åldersrelaterade förändringar, skador på ögonen eller sjukdomar som diabetes och glaukom.

Symtom på synbortfall

Symtom på synbortfall kan vara svårigheter att se klart, se föremål som är oskarpt / förvrängda eller att se förvrängda färger dvs felaktigt.

Andra symtom kan vara:

  • Minskat synfält
  • Dubbelseende
  • Trötthet i ögonen
  • Huvudvärk
  • Svårigheter att se i mörker

Behandling av synbortfall

Behandling av synbortfall kan variera beroende på orsaken till det. Om synbortfallet är orsakat av en sjukdom som diabetes eller glaukom kan det behandlas med medicinering eller kirurgi. Åldersrelaterade förändringar i ögonen kan inte behandlas, men det finns hjälpmedel som kan förbättra synförmågan, såsom glasögon eller kontaktlinser.

Det är alltid viktigt att ta kontakt med en ögonläkare för att få hjälp med att hitta de bästa hjälpmedlen för just dig.

Preventivt arbete

Det är viktigt att ta hand om ögonen för att förebygga synbortfall. Detta innebär att skydda ögonen mot skadliga strålar, såsom UV-strålar och blått ljus, och att regelbundet undersöka ögonen hos en optiker eller ögonläkare. Det är också viktigt att äta en balanserad kost och att undvika tobak och alkohol för att bibehålla friska ögon.

Sammanfattning

Synbortfall är en minskning av synförmågan och kan ha olika orsaker. Symtom på synbortfall kan vara svårigheter att se klart, dubbelseende och trötthet i ögonen. Behandling av synbortfall beror på orsaken till det, men det finns hjälpmedel som kan förbättra synförmågan. Det är viktigt att skydda ögonen och att regelbundet undersöka dem för att förebygga synbortfall.

< Tillbaka till Synfel & Ögonsjukdomar
Annons